De Kaas

 

Oorsprong.

De naam van onze kaas “Tomme” wordt traditioneel in Frankrijk gebruikt voor halfhard kaas gemaakt in de Alpen. Ons recept is geïnspireerd op de beroemde “Tomme de Savoie” en aangepast voor het Nederlandse koeras “Blaarkop”.

Uniek karakter

Onze tomme is gemaakt van biologische rauwe melk, direct na het melken verzameld. Dit betekent dat de melk direct wordt verwerkt en niet afkoelt. Voor een kaasmaker is verse melk het beste omdat zijn structuur en vooral zijn minerale balans niet verstoord wordt door koude temperaturen.

We gebruiken geen coating. De korst is natuurlijk, gemaakt van een mix van goede schimmel die de kaas zijn zachte grijze kleur geeft, soms gespot met bruine of donkere kleur als hij ouder wordt.

Het duurt twee tot drie weken om de kaas volledig te bedekken met zijn grijze vacht. Na twee maanden zijn de jonge er klaar voor. Het zal zacht en licht zijn met een lichte zure aanraking.

We beschouwen de Tomme als “belegen” tussen drie en zes maanden. Het is dan een beetje droger en de gunsten van de rauwe melk zijn intenser.

Alle kaas rijpt op onbehandelde houten planken.

Belangrijke opmerking

Onze kaas is een levend product. Het betekent dat het consistentie en smaak varieert, samen met koeien die de melk produceren. Daarom kunt u tijdens het seizoen kleine verschillen merken.

  Op aanvraag : Af en toe worden klein vers kaasjes gemaakt, naturel of met kruiden. Die zijn extra lekker met een druppel olijfolie of honing. Ze zijn heel zacht en daroom niet heel lang houdbaar.

 

 

Eén kaas, meerdere ervaringen 😉